Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

06. 03. 2009.

Lazanje s lećom i špinatom


U originalnom receptu ovo nisu lazanje, nego smotuljci od lazanja. Listovi lazanja se skuhaju, napune nadjevima i zarolaju. Radila sam već i smotuljke i «obične» lazanje prema ovom receptu (ovisno o tome jesam li ili nisam bila lijena da skuham tijesto). Oaj put su to trebali biti svitci od lazanja, ali nisam imala ni strpljenja, ni volje, ni vremena da ih napravim.

Moj jučerašnji dan izgledao je ovako…
Trebala sam imati sastanak u 13 sati. Morala sam doći ranije da sredim papirologiju: došla sam u 11 sati i nekim čudom nije bilo gužve pa sam bila gotova oko 11.30. Morala sam čekati do 13 sati. Minutu prije 13 sati tom tipu je u ured uletjela nekakva ženska s kojom je on imao nekakvog posla pa je rekao da čekamo do 14 sati. I tako sam ja čekala do 14 sati (uglavnom sam stajala pred njegovim vratima nadajući se da će tip biti ranije gotov i da će me onda primiti; ali to se naravno nije dogodilo). U 14 sati je tip već imao naručene stranke i rekao da mi ostali pričekamo. Opet sam čekala pred vratima nadajući se da će tip ranije završiti to što ima s tim strankama i da će onda primiti nas - naravno da nije. U 15.10. još nije bio gotov s tim strankama i nama ostalima rekao je da je njegovo uredovno vrijeme završilo 15 sati i da dođemo idući tjedan. Nije imalo smisla proturječiti mu – ako se zainati neće me primiti ni idući tjedan.
To se stvarno zove uludo potraćeno vrijeme: od 11.30. do 15.10 nisam radila ama baš ništa, osim što sam se prešetavala pred njegovim vratima. Noge su mi otpale jer u cijelom hodniku nema nikakvog stolca!!!

Dok sam ja - presjedajući s jednog tramvaja na drugi, pa na treći, pa na autobus – konačno došla doma, bilo je skoro 17 sati. Definitivno mi se nije dalo kuhati listove lazanja za svitke, pa smo imali obične lazanje: u posudu za pečenje redala sam nadjeve i nekuhane listove lazanja.
Umak/nadjev od leće pripremila sam dan ranije. Obično pripremim veću količinu pa ga onda imam dovoljno da ga mogu zamrznuti, a imam ga i po dva dana za jesti (dan prije jeli smo ga uz
tjesteninu).

Umak/nadjev od leće
1 veliki crveni luk
2 češnja češnjaka
2 velike mrkve
(2 prutića celera)
3 žlice (maslinovog) ulja
115 g crvene leće
1 limenka rajčica (400 g)
2 žlice koncentrata rajčice
450 ml vode + kocka za juhu
1 žlica svježeg mažurana ili 1 čajna žlica suhog mažurana
sol, papar

Nadjev od špinata
225 g svježeg špinata (može i smrznuti, a možete upotrijebiti i blitvu)
(115 g gljiva)
+
115 g mozzarelle

Bešamel umak
1 l mlijeka
3 žlice maslaca
3 žlice brašna
sol, papar
muškatni oraščić
lovorov list

listovi lazanja
tvrdi naribani sir za posipanje


Za nadjev od leće, obje vrste luka očistite i sitno nasjeckajte.
Mrkvu nagrubo naribajte (na ribež za jabuke)
Celer očistite i nasjeckajte na male komade.
Nemam pojma koliko su 2 prutića celera, obožavam kad tako piše u receptu. Ne zamaram se time jer ne volim celer pa ga nikad ne stavljam. Umjesto celera možete dodati neko drugo povrće (papriku, tikvice…) i njemu prilagoditi vrijeme kuhanja. Ali umak je ukusan i bez dodavanja celera ili nekog drugog povrća.

U loncu zagrijte ulje pa dodajte obje vrste luka i mrkvu (i celer). Pržite oko 5 min. da omekšaju.
Zatim dodajte leću, nasjeckane rajčice iz limenke, koncentrat, vodu i razmrvljenu kocku, mažuran, sol i papar.

Ostavite da zakuha, a onda kuhajte napola poklopljeno oko 20 min. da leća omekša. Po potrebi začinite solju i paprom, a ako treba dodajte i malo šećera.


Za nadjev od špinata, svježi špinat operite i očistite. Listove špinata kuhajte u jako malo vode oko 2 min., pa dodajte gljive narezane na listiće i kuhajte još 2 min.
Dobro ocijedite i istisnite suvišnu tekućinu iz nadjeva i grubo ga nasjeckajte nožem.

Ako nemate/ne volite/ne želite gljive, ne morate ih upotrijebiti.

Mozzarellu ocijedite i narežite na komadiće.

Za bešamel umak, u lonac stavite maslac i lovorov list. Kad se maslac rastopi dodajte brašno i kratko popržite. Zalijte mlijekom i miješajte pjenjačom da nema grudica (izvadite lovorov list). Kratko prokuhajte da se umak malo zgusne. Začinite muškatnim oraščićem, solju i paprom.

Manju posudu za pečenje namastite. Na dno ulijte malo bešamel umaka i na njega složite listove lazanja i njih opet prelijte s malo bešamel umaka. Na to rasporedite dio nadjeva od leće, na njega stavite komadiće mozzarelle i na nju stavite dio nadjeva od špinata i gljiva. Prekrijte slojem listova za lazanje i opet stavite malo bešamel umaka, pa leću, pa sir pa špinat. Završite slojem listova lazanja koje prelijte ostatkom umaka (meni je na kraju ostalo nadjeva od špinata i gljiva pa sam to umiješala u bešamel umak).

Lazanje posipajte naribanim tvrdim sirom i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva da dobije lijepu boju.

Pečene lazanje ostavite da se hlade 20ak min., a onda ih poslužite.


Ako želite raditi svitke, skuhajte listove lazanja u vodi u koju ste dodali sol i ulje. Nemojte kuhati sve listove odjednom, nego po par komada.
Kuhane listove ocijedite i ostavite da se ohlade.

Pripremite nadjeve kao što je gore opisano.

Na list lazanje razmažite malo nadjeva od leće, na njega stavite kockice mozzarelle te malo nadjeva od špinata i gljiva. Narolajte i taj svitak stavite u namaštenu posudu za pečenje, mjesto spoja okrenite prema dolje da se ne razmota. Nemojte pretjerivati s količinom nadjeva da lijepo možete narolati svitke.
Napravite bešamel od 40 g maslaca, 40 g brašna i 600 ml mlijeka i njime odozgo prelijte smotuljke.
Posipajte naribanim sirom i pecite u zagrijanoj pećnici da dobije lijepu boju.


*Recept je iz kuharice: Vegetarijanska kuharica, Roz Denny, Leo-Commerce, Rijeka, 1998.


Recepti s lećom
Loptice od leće s umakom od kikirikija

2 komentara:

  1. nakon napornog dana sigurno su dobro prijale lazanje:)
    svida mi se blog:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Uf što ne volim ta nečekavanja i obavljanja birokratskih poslova i onda još vrhunac kad te ne prime i ništa ne obaviš! :(
    Jako mi je zannimljiv ovaj nadjev, crvenu leću volim tako da bi mi se ovo jako svidjelo. :)

    OdgovoriIzbriši