Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

02. 07. 2009.

Švapska salata od krumpira

Schwaben je samoupravni okrug, odnosno kotar unutar tzv. Slobodne pokrajine Bavarske u Njemačkoj.
Svaki dio Njemačke ima svoje specifične specijalitete, a Švapska salata od krumpira karakteristična je za spomenutu regiju. Ali naravno, postoji mnoštvo varijanti, svaka obitelj ima svoj «tradicionalni» recept za ovu salatu, i nemoguće je utvrditi koji je recept pravi/originalni.
Recimo da su osnovni sastojci za ovu salatu: krumpir, crveni luk, temeljac, senf, ulje, ocat, šećer, sol i papar; ali ima raznih varijanti u kojima se dodaje sve i svašta.

Volim senf i meni je ova salata odlična. A da pitate moju mamu, ona bi vam rekla da nikad u životu nije jela gore jelo od krumpira (ona ne voli senf i ova salata joj je užasna).

Naravno, odlično bi bilo da imate skuhan pravi mesni temeljac. Ako ga nemate zakuhajte vodu s kockom za juhu ili Vegetom ili nekim od onih instant-pripravaka za temeljac.


Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
1200 g krumpira
sol, papar
1 crveni luk
200 ml temeljca (200 ml vode + pola kocke za juhu)
3 žlice octa
1 čajna žlica senfa
1 čajna žlica šećera
5 žlica ulja


U lonac s hladnom vodom stavite neoguljeni krumpir. Kuhajte ga oko pola sata, ovisno o veličini krumpira (zabodite nož u krumpir i ako lako izlazi van, krumpir je kuhan).

Krumpir prelijte hladnom vodom i ostavite ga da se malo ohladi pa ga ogulite dok je još topao.
Zatim krumpir ostavite da se potpuno ohladi, možete ga staviti u hladnjak.

Kad se krumpir potpuno ohladi narežite ga na pola centimetra debele ploške. Začinite solju i paprom.

Luk sitno nasjeckajte.

Zakuhajte temeljac ili vodu s kockom za juhu i maknite s vatre, odmah dodajte nasjeckani luk, ulje, senf, šećer te malo soli i papra (ovisno o tome koliko je «temeljac» začinjen) i sve dobro promiješajte. Vrućom marinadom prelijte narezani krumpir. Ostavite da stoji 1 sat.

Tada dodajte ulje i lagano promiješajte, ili protresite posudu da ne zdrobite krumpir (za ovakve salate treba imati odgovarajuću vrstu krumpira).
Po potrebi, dodajte sol i papar.

3 komentara:

  1. obozavam krumpir salatu na sve nacine i sve su ti prefine:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Volim krumpir salatu i ova je odlična.
    U nas (u Konjicu)je bio običaj da se uz ribu uvijek poslužuje krumpir salata, dok se u Kninu najčešće služi uz lešo meso.

    OdgovoriIzbriši
  3. I ja volim krumpir salatu na sve načine, za mene je to samostalni obrok! ;)

    OdgovoriIzbriši