Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

07. 02. 2011.

Još jedna parfe šarlota s jabukama



Svijetli biskvit
2 jaja
2 žlice šećera
2 žlice brašna
na vrhu noža praška za pecivo

Tamni biskvit
2 jaja
2 žlice šećera
2 žlice brašna
1 žlica kakaa
1 žlica mlijeka
na vrhu noža praška za pecivo
+
pekmez po želji

Parfe krema
5 žumanjka
100 g šećera
1 vanilin šećer
200 ml mlijeka
15 g bijele želatine u prahu
250 ml biljnog šlaga/slatkog vrhnja

Ukrasni sloj od jabuka
oko 3 velike jabuke
2-3 žlice šećera
sok pola limuna
voda

Preljev
oko 1/3 paketića svijetlog preljeva za torte (oko 4 g)
1 čajna žlica šećera
oko 80 ml vode


Za svijetli biskvit, u posudu stavite  jaja pa ih miksajte 1 minutu na najvećoj brzini. Zatim nastavite miksati smjesu i polako dodavajte šećer; smjesu miksajte ukupno 2 minute na najvećoj brzini.
Suhe sastojke prosijajte (kroz gusto cjedilo) na smjesu od jaja i sve kratko promiksajte na najmanjoj brzini.

Lim (34 cm x 21 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite pa ravnomjerno rasporedite smjesu. Stavite ju u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 6 min.
Pečeni biskvit istresite na krpu (ili papir za pečenje) posipanu šećerom kristalom (odlijepite papir na kojem se pekao), ostavite da se ohladi.

Na isti način napravite i tamni biskvit.


Sada slijedi opis izrade torte promjera 24 cm, sa stranicama biskvita visokim oko 7 cm. Ovisno o tome koliko visoku tortu želite, možete slagati/rezati/sklapati biskvite na drugi način. Dakle, daljnji tekst ne trebate shvatiti kao čvrsta pravila (kojih se trebate držati kao «pijan plota»), nego kao svojevrsne «smjernice».

Na pladanj (na kojem ćete poslužiti tortu) stavite obruč promjera 24 cm (podložak koji služi kao dno obruča nije potreban, tortu možete raditi na pladnju da ju kasnije ne trebate  seliti s podloška na pladanj).
Obruč iznutra obložite papirom za pečenje.

Kad se biskviti ohlade, stisnu se, moji su tada bili dimenzija, otprilike,  32 cm x  18 cm.

U nekim receptima za ovakve šarlote navodi se da biskvit treba narezati na komade, pa ih složiti jedan do drugog na pladanj – i  staviti ih u zamrzivač na koji sat da se zamrznu, a onda ih premazivati pekmezom i slagati jedan na drugi. Kad se pekmez razmazuje po smrznutim biskvitima: oni se ne mrve, lakše je njima baratati; ali ja nemam običaj zamrzavati ih prije mazanja pekmezom.


Oba biskvita prerežite okomito na pola (s duže strane: 32 cm) da dobijete komade veličine 16 cm x 18 cm).
















Jedan od tih biskvitnih komada (svejedno koje boje) odozgo sasvim tanko premažite pekmezom i na njega stavite biskvitni komad druge boje. 















Gornji biskvit sada sasvim tanko premažite pekmezom pa na njega stavite komad biskvita druge boje.


























  
Sada taj gornji komad biskvita premažite pekmezom i poklopite preostalim komadom biskvita (vodite računa o tome da se boje pravilno izmjenjuju, npr.  svijetlo-tamno-svijetlo-tamno).


























Gornji biskvit također tanko premažite pekmezom.
Tako složene biskvite stavite u hladnjak na koji sat.

I kod ovog dijela postupka neki recepti navode da je ovako naslagane i pekmezom slijepljene biskvite najbolje opet staviti u zamrzivač na koji sat – da se smrznu i onda se tako zamrznuti režu: budući da su smrznuti ne drobe se i ne mrve, lakše ih je rezati na tanke šnite.
Ja ne običavam to zamrzavati. Jest gnjavaža rezati ih ovako nezamrznute, ali ja ih režem oštrim tankim nožem i nikad nisam imala problema.


Za ukrasni sloj od jabuka, jabuke ogulite, prepolovite ih po visini i izdubite im sredinu. Narežite ih na 2-3 mm debele ploške i odmah ih stavljajte u lonac u koji ste stavili vodu, šećer i limunov sok (kako ne bi pocrnile od stajanja na zraku).
Ja u lonac (odokativno) stavim oko 700 ml vode, trebalo bi biti dosta.

Uključite štednjak i ostavite vodu s jabukama da zakuha. Zatim ih, ovisno o debljini i vrsti jabuka, kuhajte oko 1 min., tek toliko da omekšaju, nemojte ih raskuhati.

Kuhane jabuke ocijedite i ostavite (u cjedilu) da se ohlade.
Ja sam sačuvala dio tekućine u kojoj su se jabuke kuhale kako bih na njoj kasnije skuhala preljev (ali ne morate, preljev možete skuhati i na vodi).

Naslagane biskvite izvadite iz hladnjaka i okomito ih prerežite na pola po sredini (na sredini kraće strane: 16 cm) - da dobijete dva jednaka komada dimenzija 8 cm x 18 cm.














Svaki od ta dva komada režite okomito, na ploške debljine oko 1 cm – režite ih na užoj strani (ona strana koja je široka oko 8 cm).

Svakoj odrezanoj ploški sa strane možete pažljivo odrezati par milimetara da biste izravnali obje strane – da budu glatke i ravne.















Tako odrezane ploške slažite okomito uz rub kalupa pazite da se boje pravilno izmjenjuju (tamna, svijetla, tamna, itd.).















Na dno kalupa rasporedite preostale ploške i sve one komadiće i mrvice koji su vam ostali prilikom rezanja ploški.














To bi trebalo biti dovoljno kao «podloga» za tortu. Ako nemate dovoljno ploški i mrvica biskvita možete dodati koju piškotu ili keks malo namočen mlijekom (a možete i posebno ispeći tanki biskvit za dno torte, al´ meni je to u ovom slučaju suvišno).



Za kremu, želatinu prelijte hladnom vodom i ostavite da nabubri.
Žumanjke izmiksajte s obje vrste šećera. Polako dodajte mlijeko pa dobro promiješajte. Smjesu prebacite u lonac i lagano zagrijavajte na štednjaku, miješajući pjenjačom. Čim zakuha, maknite ju s vatre, prelijte u posudu za miksanje. Ostavite ju da se hladi 1-2  min. pa umiješajte želatinu i miješajte da se rastopi.
Posudu sa smjesom stavite u sudoper napunjen hladnom vodom, miješajte pjenjačom da se ohladi.

Izmiksajte slatko vrhnje ili šlag i umiksajte ga u ohlađenu smjesu.
Dobivenu kremu ulijte u kalup obložen biskvitom.
Meni je torta ljepša, ako je razina kreme niža od uokolo poredanog biskvita, čini mi se da je tako «efektnije». 














Ako vam se neda pripremati ovu «domaću» parfe kremu, možete upotrijebiti parfe kremu «iz vrećice» (pripremite ju prema uputama s pakovanja). Ja nemam ama baš ništa protiv tih kupovnih krema i podržavam njihovu upotrebu.


Ohlađene ploške jabuka dekorativno poslažite na kremu, da izgledaju kao cvijet.
Ili ih poslažite na neki drugi način…














Ploške jabuka možete početi slagati na kremu dok se još nije posve stvrdnula, tako će se bolje primiti za kremu. Ali možete ih slagati i na stvrdnutu kremu (preljev za torte će ih kasnije ionako držati «na okupu»).


U lončić stavite šećer, preljev i polako ulijte vodu (ili tekućinu u kojoj su se kuhale jabuke) pa sve promiješajte pjenjačom da nema grudica.
Uključite štednjak i smjesu zagrijavajte stalno miješajući. Kad zakuha, maknite ju s vatre, ostavite da se hladi oko 1 minutu. Pomoću kista tekućim preljevom tanko premažite jabuke.




Tortu stavite u hladnjak na 4-5 sati.


Prije posluživanja s torte skinite obruč i odlijepite papir.



*Kao i u slučaju prethodnih šarloti, za izgled torte inspirirali su me ovaj i ovaj te ovaj recept. Ali ni biskvite ni nadjeve/kreme nisam radila po tim receptima: biskvitnu koru radila sam po jednom od recepata po kojem nekad radim roladu, a parfe krema rađena je po jednom od silnih recepata za tu kremu…



Broj komentara: 11:

  1. Savršeno izgleda, prava umjetnost :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Kako je lepa,majstore za Sarlote! :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Jako dobro objasnjenje za ovaj biskvit, a povrsina od jabuka izgleda prelijepo!

    OdgovoriIzbriši
  4. Lalica;
    Hvala:)

    Aleksandra;
    Slažem se i meni se svidjela ideja, kad sam vidjela tortu na fotkama:)

    Andrijana;
    Hvala:)

    Marijana;
    Hvala:)

    Danijela;
    Hvala:)

    Sweet Green;
    Trudila sam se to što bolje objsniti. Nisam se držala nikakvog recepta za izradu, nego sam radila prema svojem "shvaćanju" te torte. Zadovoljna sam svojim rezultatima.

    OdgovoriIzbriši
  5. ajme kako je prelijepa! svaka čast na trudu
    krasan blog

    OdgovoriIzbriši
  6. prekrasan recept, jako lijepo izgleda, divno objašnjeno!

    OdgovoriIzbriši