Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

15. 05. 2011.

Pečeni proso (ili quinoa) s povrćem i Slana savijača od prosa

Pečeni proso (ili quinoa) s povrćem

Ovaj recept iskopala sam u nekom časopisu. U originalu, upotrebljava se quinoa, na fotki je varijanta s prosom; možete upotrijebiti ili jedno ili drugo. Kad je riječ o povrću koje se dodaje u jelo: ne držim se originalnog recepta, upotrebljavam ono što imam (ili iz konzerve, ili smrznuto, ili svježe… Ovaj put, uz grašak, upotrijebila sam i kuhani slanutak.



Sastojci
(mjerna jedinica je šalica od 200 ml)
2 šalice graška
1 crveni luk
2 češnja češnjaka
1 crvena paprika
1 i pol šalica prosa (može i quinoa)
200 g sitnih rajčica (cherry rajčice)
4 šalice vode
¼ čajne žlice kurkume u prahu (može i bez toga)
nasjeckano začinsko bilje po želji
sol, papar


Grašak skuhajte u slanoj vodi i ocijedite ga.

Obje vrste luka očistite i sitno nasjeckajte. Papriku očistite i narežite na trakice. U loncu zagrijte malo ulja pa dodajte luk i papriku te ih pržite par minuta. Nakon toga dodajte rajčice i grašak pa sve kratko popržite.

Zatim dodajte proso (ako upotrebljavate quinou, obavezno ju operite), vodu, začinsko bilje i začine pa ostavite da zakuha. Smjesu prelijte u metalnu ili keramičku posudu za pečenje. Odozgo stavite aluminijsku foliju ili poklopac.
Jelo stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko pola sata.

Provjerite je li jelo gotovo – prema mojim iskustvima to je svakako pečeno nakon pola sata: proso/quinoa su upili tekućinu i omekšali. Ako nije dovoljno mekano, po potrebi, dodajte još vode i pecite da sastojci omekšaju.

Poslužite toplo ili hladno (hlađenjem će se jelo stvrdnuti i očvrsnuti, ali dok je toplo – onda je, naravno, «gnjecavo», a kako bi to drukčije i moglo izgledati).


:)
Slana savijača od prosa

Ne sjećam se odakle je ovaj recept. Tijekom godina sam ga ionako promijenila, sastojke dodajem «odokativno».
Na isti način može se napraviti i slatka varijanta: naravno bez dinstanja luka, mrkve, bez začinskog bilja, tvrdog sira, soli i papra. U slatku verziju možete dodati, naravno, šećer, vanilin šećer te suho ili svježe voće. Nisam ljubitelj prosa, a pogotovo mi se ne sviđa u slatkoj varijanti (iako, na drugom blogu imam recept za zapečeni proso s jabukama – nije baš neki "highlight", ali jestivo je - a znam i ljude koji su baš oduševljeni takvim slasticama). 

Baš si razmišljam da bih ovakvu savijaču mogla napraviti i s quinoom (valjda sam pod dojmom prethodnog recepta), nisam još probala tu varijantu.



Sastojci (za 3 savijače)
1 crveni luk
2 češnja češnjaka
1 mrkva
120 g prosa
oko 500 ml vode (može u kombinaciji s mlijekom)
1 žlica maslaca/margarina
2 jaja
2 žlice svježeg kravljeg sira
4 žlice naribanog tvrdog sira
nasjeckano svježe začinsko bilje po želji
sol, papar
+
6 kupovnih vučenih kora za savijače

Umak
200 ml jogurta
200 ml kiselog vrhnja
2-3  češnja češnjaka
nasjeckano svježe začinsko bilje po želji
sol, papar



Obje vrste luka očistite i sitno nasjeckajte. Mrkvu očistite i naribajte.
U loncu zagrijte malo ulja po dodajte obje vrste luka i mrkvu, kratko ih popržite. Zatim dodajte proso, kratko ga popržite pa zalijte vodom. Kad zakuha, kuhajte na laganoj vatri oko 20 min. da proso omekša i upije vodu., pred kraj češće miješajte da ne zagori.

Kuhani proso maknite s vatre i umiješajte margarin.

Jaja umutite vilicom pa im dodajte obje vrste sira, začinsko bilje i začine. Dobivenu smjesu umiješajte u mlaki proso.
Koru za savijaču nauljite, poklopite drugom korom pa i nju nauljite. Na koru rasporedite trećinu nadjeva. Savijaču zarolajte i stavite u namašteni lim, mjesto spoja okrenite prema dolje.
Na isti način napravite još dvije savijače.

Savijače premažite rastopljenim maslacem ili kiselim vrhnjem. Stavite ih u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko pola sata.

Pečene savijače ostavite da se malo ohlade.

Za umak, pomiješajte sve sastojke, pikantno začinite.

Savijaču poslužite uz pripremljeni umak.



Broj komentara: 13:

  1. Selma, baš si me nasmejala sa ovim tekstom. Pre neki dan sam tražila espadrile po celom Beogradu i u jednoj radnji vidim dete (osmi razred maturira, pravo pravcato dete) kako proba štiklu od 12cm koja bi priličila nekom od 20 godina od crnog satena i mama joj kaže da ona to može i posle da nosi, da se neće baciti. Ja imam štikle od 7-8cm, i sa njima se mučim. Volim ja visoku potpeticu, ali volim ja i udobdnost. Gde će ta devojčica to da nosi (uzmi lenjir pa premeri 12 cm) osim da je mama nema nameru da je udomi u osmom razredu na nekom splavu. Nisu deca kriva već roditelji koji sve to dozvoljavaju. A haljine koje sam videla za maturu (onu malu),nisu ni za Mulen Ruž. Grozota i čista pornografija. Koji otac pušta svoje dete tako obučeno napolje, meni to nije jasno. Skoro smo pričali sa jednim parom čija ćerka maturira i jedina cura kja je bila obučena pristojno u odeljenju njegove ćerke (kao Audrey Hepbern) je dete čiji roditelji mogu da joj kupe kule i gradove, ali ostaju pri svom stavu šta je prikladno nositi. Pitam se da li te majke pokušavaju da prodaju svoje kćeri i kako se one oblače. Mene je sramota njihove sramote.
    Ja volim modu, ne pratim naravno sve, ali naročito volim modnu fotografiju. Imam odeće od pre 15 godina u ormanu koju i dalje nosim. Ja sam svoju venčanicu šila jer mi se zavrtelo u glavi kad sam videla sve venčanice i činjenicu da ni jedna nije imala rukaviće. Moja modistkinja je imala problem da me razotkrije a ne pokrije. Ovde je morala popustiti. Sako večan i klasičan u boji starog zlata i brokatu i svetlo bež zlatasta suknja do poda u polu glohni. Najekscentričnije su bile cipele. Sve to mugu i sada da nosim, a kad je moja mama pokazala slike svi su se pitali, pa gde to ima da se kupi, one nisu nikada videle takvu kombinaciju. Pa sedite žene i razmislite malo šta ćete obući.

    Elem, kinoju sam skoro probala u salati i jako mi se dopala, a proso još nisam probala. Ova pita mi se jako dopada u toj kombinaciji. Baš si vrednica.

    OdgovoriIzbriši
  2. Oh, pa ovi recepti ti bas i nisu u skladu sa podnaslovom tvog bloga ;) Odlicni su.
    Sto se tice uvodnog dela, sve si u pravu (kao i Jelena). Meni je majka u gostima, pa malo vise idemo po prodavnicama, a kako je matursko ludilo u toku, svedoci smo svega vec uglavnom gore recenog.
    U povoju mi je ideja otvaranja "skolice za damice" i mislim da stvarno tim devojcicama neko treba objasniti prikladno oblacenje, ponasanje i slicno. Ocito je da su stasale generacije majki koje nije imao ko nauciti, a to prenose onda i na svoju decu.

    OdgovoriIzbriši
  3. Dakle evo da probam po treci put da napisem komentar(nadam se da nije opet nesto za Bloggiralo:)
    Slazem se sa svim sto si u gornjem postu napisala o modi i tako tim glupostima , koje ni mene nikad nisu privlacile.
    Preporucujem takodje i post na mom blogu sa naslovom 'Od izvora dva putica) mog gosta autora Mikele koji bas o tome pise...na samo njemu svojstven humoristicki nacin.
    Ja cu se takodje vise zadrzati na tvojim receptima koji su izvrsni:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Sanela,volim kad si u svom elementu!
    Po meni 'slijepo' pracenje mode i opsesija kako ce se u svakom momentu izgledati je pitanje prioriteta neke osobe, sto opet pokazuje koliko je ko 'dubok'. Ali, ako ih to cini sretnim zasto da ne?!
    Sasvim je rijetko (necu reci nemoguce) vidjeti nekog borca za prava, naucnika, zaljubljenika u prirodu dotjeranog po posljednjoj modi...nije im BITNO! Ali,.. biti totalno nemaran je isto tako nepozeljno - ljudi te (uglavnom) tretiraju kao nedostojnu osobu, tj prvo vide tvoju odjecu, pa tek onda tvoju osobnost!
    Nisam znala da je quinoa=proso!
    Super recept.

    OdgovoriIzbriši
  5. Genijalno, komentari na modu, ma znaš, ti si "Torbarina" blogova! Molim jednom post u frajerima koji su ovisni o modi.

    OdgovoriIzbriši
  6. Super post :) Zanimljivo je saznati ovakva iskustva iz prve ruke, budući da tvoja mama šiva te haljine (dobro, iz druge ruke) :) Dijelimo ti i ja slično mišljenje po tom pitanju;
    a i recept ti je super :)

    OdgovoriIzbriši
  7. E carice,al si me nasmijala,do suza!!!
    A šta meni vrijedi što ja branim svojoj 13-godišnjoj kćeri npr. da se šminka,kada druge klinke dolaze u školu kao Lady Gage,po njoj sam ja "glupa mama"koja joj ne da da živi.Znači,relativno sam mlada (32),nisam zatucana,ali to mi nije u redu,za šminku sam popustila(samo smije olovku staviti na oči),ali za drugo kao štikle i sl. ne popuštam,pa makar i bila "zlostavljačica" :))
    Recepti su mi super,morat ču isprobati obadva :))

    OdgovoriIzbriši
  8. Sanela, kod tvoje mame je uvijek zabavno sa takvim mušterijama. Tvoja opažanja i komentari su za umrijet od smjeha.
    Ja modu volim i mogla bih raspravljati o njoj uvijek. Imam tri dvokrilna ormara samo svoje odjeće i sve je nosivo. Dakako da se ne bih mogla zamisliti u nečem što mi nije udobno što se naročito odnosi na obuću. Mislim da žena treba izgledati pristojno, imati dobru i kvalitetnu odjeću za posao i svečane prilike. Za posebno svečane prilike kao što su vjenčanja kupim nešto što ću moći ponovo obući kod izlaska u restoran ili pozorište.
    Ne mogu robovati cipelama i zaista ne znam kako neko može deset sati nositi štiklu od 10 centimetara (a 15????).
    Što se tiče današnje mode za curice, imam stroga pravila i ne dozvoljavam otkriveni pupak niti kratke jaknice. Sve ono što mi djeluje jeftino i vulgarno lijepo im objasnim da je tako i da to ne mogu dobiti ni nositi.
    Ipak, ne mogu ti povjerovati da tvoja mama dobiva takve zahtjeve za haljine za krizmu, prije bih pomislila da svi žele metre čipke i tila oko sebe nego gola ramena ili dekoltirane haljine. To zaista ne mogu razumjeti, ali nikad nisam ni prisustvovala krizmi.

    OdgovoriIzbriši
  9. interesantno je pročitati ovakav post i potpuno mi je jasno da neki ljudi imaju stvarno čudne ideje i zahtjeve... ne pratim mogu, volim nositi ono što mi je udobno, imam svoj stil i baš me ne smeta što drugi oblače...
    nekad sam i ja kao klinka imala strašne zahtjeve oko sličnih haljina, ali moja mama je rekla "NE" i tu je priča bila završena, doduše, mrzila sam je zbog toga onda, ali danas razumijem :)
    mislim da su roditelji uvelike odgovorni za ponašanje djece, ipak svaki roditelj treba imati autoritet, a izgleda da mnogi to danas nisu...

    što se tiče hrane, quinou sam baš neki dan gledala u dučanu ali nisam je kupila jer sam se odlučila za nešto drugo, isprobat ću je nekom drugom prilikom

    OdgovoriIzbriši
  10. Sanela, hvala ti na pojašnjenju. Sa šalom preko ramena djeluje mnogo logičnije i sada mi je jasno o kakvim bi se haljinicama za krizmanice moglo raditi. Pošto ja volim modu mogu i zamisliti kako se osjećaju i te djevojčice i koliko im je stalo imati neku takvu haljinu.
    "Pristojno" za mene znači haljinu ili lijepu košulju u kombinaciji sa kostimom ili ženstvenim odijelom. Dakako utegnutost "da sve puca", dekolte i kratkuljci 15 centimetara iznad koljena nisu pristojna odjeća za posao (a ja takvo što ne bih nikada ni obukla). Izvini, dotakla si me temom jer ja naprosto obožavam modu i mogla bih satima raspravljati, a u tebi nalazim "sagovornika" koji mi može udarati kontru. Po meni različite prilike traže različitu odjeću. Imam stvarno puno odjeće i ne znam da li sam u godini dana ponovila istu kombinaciju bez obzira koliko mi se sviđa.

    OdgovoriIzbriši
  11. :))
    Vratila si me u detinjstvo i mladost.. i kroz nasu kucu je proslo na stotine modnih stilova i ukusa.

    Moja mama je i pored svog redovnog posla godinama sila mnogima :)
    Ono sto bih mogla da izdvojim kao veliki plus je da sam vrlo rano i sama naucila da sijem, a i sestre takodje!
    Secam se prvog zaposlenja moje najstarije sestre i njenog modnog paradiranja na poslu gde su mislili da kod kuce ima ceo butik :))
    Naime svakog dana je sebi sila nesto novo za sutradan.. uvek se toga s radoscu setimo i komentarisemo uz smeh!
    To su bila divna vremena :)

    Nasmejala si me i ulepsala dan, hvala ti puno :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Uf, još brišem suze od smijanja. Moram priznati, pomalo i samozadovoljnog, jer si točno napisala ono što ja od 15-e godine mislim: nema u Zgbu mode. Naime, opis zahtjeva ovih žena kojim tvoja mama šiva nisu zahtjevi mode - sve je to skupa demode, tj. neki hrvatski opći (ne)ukus, a i zahtjevi su barem 10g stari. Znam tvoj stav o modi i prilično ga dijelim. Svejedno, volim vidjeti, opipati i probati dizajnersku odjeću: jer su materijali fini, boje divne, krojevi savršeni, kao i šivanje. Jako cijenim svakog tko zna šivati (moja svekrva je divno šila), treba dara za to. No, savijača sa prosom također je savršena, moram je probati, a i za pečenje ili kuhanje isto treba, barem malo, dara, zar ne?

    OdgovoriIzbriši
  13. Radila sam savijaču, svi su bili oduševljeni, objaviti ću je i na blogu, zbilja je odlična!

    OdgovoriIzbriši