Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

27. 07. 2011.

Kocke od tjestenine i kupusa (ili kelja)

Nakon Torte od blitve i tjestenine i Kocki od špageta evo nekakve varijacije na temu tih dvaju recepata (sa svrhom da nekamo utrpam kupus).



Sastojci
400 g tjestenine (rigatoni, penne; mogu i špegeti)
400-500 g kupusa (može i kelj; a i kiseli kupus)
1 crveni luk
3 češnja češnjaka
3 jaja
200 g kiselog vrhnja
100 g naribanog tvrdog sira po želji
pola čajne žlice kumina
nasjeckano začinsko bilje po želji
6 žlice brašna
sol, papar
+
krušne mrvice


Tjesteninu skuhajte prema uputama s pakiranja, ocijedite ju i prelijte s 2 žlice ulja i promiješajte da se ne slijepi, ostavite da se malo ohladi.

Crveni luk i češnjak oljuštite i sitno nasjeckajte.
Kupus (ili kelj, ili kiseli kupus) narežite/naribajte na rezance.
Obje vrste luka i narezani kupus pomiješajte s umućenim jajima, vrhnjem, sirom, kuminom, začinskim biljem i brašnom. Pikantno začinite solju i paprom pa lagano umiješajte tjesteninu (lagano miješajte da se ne zdrobi).

Lim za pečenje (oko 30 cm x 22 cm) namastite po dnu i stranicama, posipajte ga krušnim mrvicama (lim možete obložiti papirom za pečenje, pa njega namastite i posipajte mrvicama).


Smjesu od tjestenine premjestite u lim, pritišćite ju donjom stranom žlice da bude zbijena, da među njom nema praznog prostore, odozgo zagladite.

Namastite aluminijsku foliju i njome prekrijte kalup za pečenje.

Jelo stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko 1 sat. Zatim skinite foliju i sve pecite još 15ak min.

Maknite foliju i ostavite jelo da se hladi 5-10 min. 

Po želji, jelo možete istresti na pladanj (na posudu stavite tanjur i sve zajedno okrenite da sklizne na tanjur (odlijepite papir, ako ste ga koristili)) ili sve možete ostaviti u posudi za pečenje.

Odmah narežite i poslužite dok je vruće, kao prilog ili glavno jelo…


Varijanta s kiselim kupusom



Ovo je bila varijanta s kiselim kupusom – a radila sam ju prije više od godinu dana i nemam pojma je li se recept razlikovao od ovog kojeg sam navela u varijanti sa svježim kupusom; ali sve je to slično, možete nešto i promijeniti, ne možete fulati.



Nema komentara:

Objavi komentar